klasslogo

english flag
torsdag, 24 oktober 2013 20:31

Taget ur verkligheten

F5 skola – 138 elever

Tre elever saboterar lektionen innan lunch. En är mest drivande. Eleverna springer okontrollerat omkring i klassrummet och skriker högt olika ”fula ord”. Läraren försöker få ordning - men misslyckas. Läraren försök resulterar i att det blir ännu värre. Läraren ger upp och går ut från klassrummet för att ringa rektorn som finns på en annan skola.

På lunchen sätter sig läraren, rektorn och de tre eleverna ner för att lösa konflikten. Eleverna fortsätter att trilskas och man når ingen lösning. Efter lunch finns förutom läraren och rektorn även Klassmorfar P i klassrummet. Rektorn talar om respekt inför klassen och övriga elever tycker att situationen och arbetsmiljön är jobbig. De tre eleverna avbryter gång på gång rektorn och till slut tappar rektorn tålamodet och lämnar klassrummet med orden ”Nu går jag och ringer Era föräldrar”.

Läraren och Klassmorfar är nu ensam med klassen . Läraren blir hånad av de tre eleverna och misslyckas med att starta lektionen.

Klassmorfar ber de tre eleverna att följa med ut för att prata – men eleverna vägrar först – men ger med sig när det inte finns några andra alternativ.

Eleverna och Klassmorfar sätter sig vid ett gruppbord utanför klassrummet. Klassmorfar lyssnar på vad eleverna har att säga – men säger själv inte så mycket. Eleverna tröttnar på att fortsätta sitt beteende när de märker att Klassmorfar inte gör någon reaktion.

Klassmorfar frågar eleverna om det finns något bra i skolan? Efter en stund börjar eleverna prata om positiva saker. Finns det något som skulle kunna bli bättre? Hur gör Ni det bättre? Nu börjar en del självkritik infinna sig hos eleverna och samtalet börjar lossna och tankar med idéer börja formas. Ett kreativt samtal har blivit resultatet.

Klassmorfar föreslår att man går in i klassrummet. Efter viss tvekan går eleverna med på det. Klassmorfar kommer med ett förslag. Det är femton minuter kvar av lektionen och för varje 5 minutersperiod som eleverna ”sköter” sig så får de gå fram och sätta ett kryss på tavlan. Övriga elever har informerats om ”tävlingen”. Eleverna fixar detta och alla tre kryssen blir resultatet. Belöningen bestod i att övriga elever applåderade – de tre bråkiga elevernas prestation – så att övriga elever fått arbetsro.

De bråkiga eleverna uppmärksammades - någon lyssnade.

Klassmorfar fick ett erkännande av läraren och rektorn för hans sätt att lösa konflikten.