klasslogo

english flag
torsdag, 24 oktober 2013 20:36

Anita har fått 98 "extrabarnbarn"

"Jag mår vansinnigt bra sedan jag blev klassmormor!"

Livet vände snabbt för Anita, från en slitsam arbetslöshet till ett riktigt drömjobb som passar henne som handen i handsken. Som klassmormor känner hos sig både behövd och uppskattad och hon tröttnar aldrig på kramkalas i soffan.

Tänk dig att vara mormor till 98 barn som älskar att krama och mysa med dig, som berättar förtroligheter och vill bli tröstade om något hänt. Och att du dessutom får betalt för att göra det! Det är Anita Ekbergs vardag som klassmormor på Gripsholmsskolan i Mariefred. Klart att hon älskar det!

-Att vara klassmormor är det bästa jag gjort i mitt liv, jag känner att jag behövs! På söndagkvällen tänker jag "ja det är måndag imorgon och då får jag träffa alla mina barn!"

Så har det inte alltid varit. Anita är 55 år och arbetade under många år inom industrin men förlorade jobbet när företaget lades ner. Åren därefter har hon varvat arbetslösheten med diverse praktikarbeten och tillfälliga inhopp, en slitsam tid hon är glad över att ha lämnat bakom sig. Samtidigt är det arbetslösheten som lett henne in på sitt livs roligaste yrkeskarriiär.

-Jag fick ett samtal från arbetsförmedlingen som berättade att en förening som heter Klassmorfar sökte mormödrar och morfäder till skolan och undrade om jag var intresserad. Jag blev eld och lågor och sa genast ja!

Anita är anställd som klassmormor i Gripsholmsskolans två förskoleklasser, leoparderna och tigrarna, men fungera även som elevassistent till en av pojkarna.

-Anita är både en resurs och trygghet för barnen, förklarar rektor Nina Lidfors. Klassmormodern tar leende emot berömmet.

-Det är så roligt när barnen konstaterar "åh, vad vi har det bra, jag har en mormor hemma och så har jag en i skolan, det är lyx!"

Skapar trygghet i klassrummet.

Anita ser det som sin främsta uppgift att visa barnen hur fina och duktiga de är, lyfta fram det positiva. Men det är också bra med en lugnande liten kram till små yrväder som har benen fulla av spring eller till någon som behöver lite extra omsorg.

-Jag ser ju på barnen om det är något som bekymrar dem. När jag frågar hur det är kryper det fram att han eller hon känner sig lite utanför. Då kan jag förklara att så kan jag också känna ibland. Sedan tar jag med barnet och frågar de andra om vi får vara med och leka och det får vi ju såklart!

Läraren, Staffan Granfors, kan inte nog berömma klassmormors arbete, både i och utanför klassrummet.

-Anita skapar en trygghet i klassen, det märks att hon behövs!

Behovet är ömsesidigt, tillsammans med barnen känner sig Anita lugn och harmonisk. Det har också lärt henne att se livet lite mer ur barnens perspektiv.

-Jag tar inte så allvarligt på saker och ting. Varje dag lär jag mig något och växer som människa, det finns ju så mycket glädje runtomkring mig, förklarar Anita och ser precis så lycklig ut som hon är.

På efermiddagen arbetar Anita på Eftis, skolans fritidsverksamhet och möter då resten av skolans elever. Skolan har klasser upp till årskurs 3. Även om Anita mest tillhör förskolebarnen är hon noga med att finnas till för alla som behöver henne.

-Även de lite större barnen ska känna att mormor är till för dem! Mormor finns där alltid, hon tar sig tid, blåser på skrubbsåret, kramar och lyssnar om det behövs. Om något barn har ont i magen kan jag säga till lärare att "vi sätter oss en stund i soffan utanför", det handlar om att kunna känna in hur barnen mår och möta dem på deras nivå och då kan en stunds mys i soffan räcka långt.

Anita har lika kul som barnen.

Ett plötsligt tjut avbryter vårt samtal. Leopardbarnen, som varit ute och sprungit i den intilliggande Hjorthagen, har fått syn på Anita.

-Hej mormor, kramattack?

Som på en given signal kastar sig barnen skrattande över Anita, som genast är med på noterna. Det är svårt att avgöra vem som har roligast. Anita skrattar högt och sitter snart omgiven av sina leopardungar i den stora soffan.

-Jag är egentligen kanske för barnslig för att vara mormor, konstaterar Anita med ett leende.

Men att det skulle vara en nackdel håller varken barnen eller personalen på Gripsholmsskolan med om.

-Som klassmormor för Anita in mycket kärlek och det är viktigt, betonar rektor Lidfors.

Anita har tre egna barnbarn, Max, Molly och Loke.-Jag har njutit av att vara mamma och älskar mina tre barn, Katarina, Fredrik och Kat, över allt annat. Men när barnbarnen kom... det finns inte ord, oh, det är så underbart!Att Anita numera även har barnbarn på jobbet gör livet bara ännu underbarare.-Min familj skrattar när jag berättar hur det är på jobbet. "Du har hittat din plats mamma, det hörs lång väg", och det har de rätt i. Jag har aldrig haft så roligt i hela mitt liv, jag mår vansinnigt bra och är mycket piggare och gladare än på många år!
AV: Christina MellbergHemmets Veckotidning 21/2011.